dimanche 26 octobre 2008

Co jsme dělali o jedněch prázdninách

http://ca.youtube.com/watch?v=uuGaqLT-gO4

Figurky oživlé se zdí..úředníci, roboti, lidské vynálezy, motýli vylétající ze svých kukel..lidský svět a jeho několik možných podob a tisíce otázek, ke kterým se nelehce hledají jednoznačné odpovědi. Má zvítězit technika? Jakou roli hraje technika v lidském životě? Jsme opravdu motýli zakuklení ve svých ulitách? Máme tu být pro druhé? Budeme-li, nebude to jako lhát si do kapsy, jako jedna z dalších našich slepot?

Jukala sem se na volby a jako by to všechno nahrávalo na onu nesnadnost nalézt ve světě jednoznačnosti. Ano, v krajích to vyhrála ČSSD(dokonce i v podnikatelském Liberci), ale v podivném rozporu k poměru voličů..copak názor 30% či 40% lidí může být brán jako jednoznačně demokratický? Copak si vážně v ČR neuvědomujeme, jak naše volební hlasy mají dopad na náš život? ...chápu máme jiné starosti, ale politika se toho běžného život bezprostředně dotýká právě oněch malých starostí...víc než si uvědomujeme..tak i ti politici a politika jsou jedni z figurek na zdech, které den co den míjíme...a některé barvy navíc v nás můžou vzbudit nelítostnou náladu..škoda, že hodně z nás si to uvědomí až když uléhá do hajan....

Mimochodem napadají někoho z vás k tomu další otázky?

Reaguju tak na olméckého námořníka zamilovaného do špenátových hlaviček..tohle je technika filozofie pro děti. Nenapsala jsem to dost přesně a taky pochybuji o její všeléčivosti. Jde jen o to v jakých rukou se ocitne. Jejím úkolem není jen mučit děti rozumem a jazykem, ale i hledat otázky a bádat mezi těmi tisíci odpovědí a snad najít jednu tu správnou a nebo to ponechat v temnotách. A krom toho verbálního vrávorání, pak tu jde i o hledání jakkoli..třeba tagy na zašedlých městkých zdech, třeba házením jablek k pokušení fyzikálních zákonů, třeba bankovkou na provázku k pokušení zákonů morálních.... Kdeže v téhle filozofii nepanuje jen přísný Aristoteles, ale i jeho soudruh Sokrates se svou užvaněnou Xantypou..filozofie přece není nůší na logiku, ale i na tvořivost a na věčné hledání lidské mysli..ty sám si toho příkladem:-)...ufffff

3 commentaires:

Hypatia a dit…

Ano aaaaaano, tvořím tedy jsem...už v renesanci se tvorba pokládala za imitaci tvůrčího aktu Boha, který tvořil z ničeho a tvorbou se člověk mohl postavit po jeho boku. stvořte se sami!!!!! jste neúplní, něco vám chybí , vaše životy jsou vašimi sochami, které hnětete myšlenkami a činy. a taky tažte se...s láskou uchopovat každé jednotlivé jsoucno to je Aristotelova definice filosofie.Spis Metafyzika začíná větou..každý člověk touží po vědění... :O)....co dodat ?

o mon amour zdravím tě podruhé.

pepe z ol.

Hypatia a dit…

A Pavlínko taky se mrkni na www.olivy.wz.cz mame tam fotky z vystoupeni v divadle hudby v olomouci:O)

Psaliahah a dit…

Díky za typ..už sem jukala...výborné:-)..už se těším na mimo komputerové zobrazení...mmch tehle týden si brousím zoubky na open d´improvisation, kterou pořádá místní univerzita..u mne máte ale samozřejmé vítězství oliiiVY..juhuuu..jak je v olmu?(ok ok sem moc zvědavá, ale to člověku nedááá)