mercredi 27 août 2008

Quebec-brána do pekla nebo do nebe? aneb pár informací jak přežít ve Kanadském světe viízových povinností


Píše se můj 53. den v Kanadě, 35. den v Montreálu je skutečně na čase změnit lokalitu. Vzhledem k mému flákání v předchozím období jsem byla v podstatě hodně nametená, vypadalo to na zákaz studia, na nemožnost práce a na ukončení mého studia v ČR, trochu černá kronika, že?
ALE :
1) jako čestí občané můžeme získat tzv.turistické vizum přímo na letišti, které je platné půl roku a pokud máme pádné argumenty(finance, jiné sociální, zdravotní, neteroristické informace) pak i déle( s tím, že na letišti lze počítat s uvítací službou, která má sice drsný vojanský vzhled, ale co se týká úřednických obklik a veškerých znalostí týkajících se limitů turistické imigrace je už méně drsná.
2)je-li to méně než 6 měsíců, můžeme i studovat bez nutnosti studentské permice, viza.
3)co se týče pracovního víza, tak v tomhle momentě pracuju na informacích, jestli je možno si ho zřídit přímo v Kanadě.
4)studentské vizum je ale každopádně dobré ukrácení všech bolestivostí zmíněných v již nastíněné černé kronice. V Quebecu dokonce umožňuje pracovat v lokalitě univerzity a kolejí bez nutnosti zažádat o pracovní povolení, což zní sice hezky, ale na druhou stranu, kde spíše najdete práci na kolejích nebo v centru ne zas tak malého turisticky atraktivního města?
ALE 2:
Vzhledem k tomu, že je nutné počítat s velvel velmi velkými poplatky a vzhledem k tomu, že turistické vizum zakazuje takřka veškerou věřejnou činnost( tedy práci, i tu dobrovolnickou-jojo když se jednou stane člověk turistou, tak je prostě turistou. Žádná práce, žádná aktivita ale pěkně leháro nicneděláro.), což znamená, že se tato méně náročná verze se může docela prodražit. Přitom najít práci např.v Montrealu není tolik těžké, ani si vydělat dostatečný obnos, i když si to žádá skutečně přijet do Kanady dřív a minimálně 3 měsíce dřív a se věnovat výdělečné činnosti, protože na druhou stranu moc nedoufám, že si student-imigrant může najít v Kanadě skutečně výdělečnou práci, pokud nemá zkušenosti v nějakém Kanadou hledaném oboru jako zdravotní sestra, informatici a jiní technici, porodní báby apod viz stránky kanadského velvyslanectví. Dalo by se říct, že výdělky studentů se tu pohybují od 10 do 20 doláčů v průměru, ale je možno i mít více. Servírky mají cca 15 doláčů i více. Minum je 8 doláčů, ale najdou se i tací, kteří to nechaj klesnout a pak pracuje-li člověk přes víkend a ve večerních hodinách (po 18H možná i dřív) jeho plat by se měl vyšplhat na dvojnásobek opět, ale nutno, aby to střežil stát.

Aucun commentaire: