dimanche 28 décembre 2008

Toro! Toro! Toronto..aneb cesta na hřbetu severoamerického býka

Konečně sem dorazila do Ameriky! Ano, mají tu všechno od velkolepých muzikálových síní po polské supermarkety Starsky, italske pekárny, indické restaurace, předlouhé šesti sedmi osmiproudé dálnice. Zácpy a běhavky. Nejvyšší věž na světě CN tour. Bezďáky, zdrogovance a šílence bloudící po ulicích jako by vypadli z devadesátých let, jako by vůbec do toho přebytku nepatřili. Tady si člověk uvědomí jakou výhodu má, že žije v Evropě a stojí stále krok od zemědělskořemeslné minulosti, protože Toronto jako nejspíš většina měst je typickým výkřikem průmyslového světa. Bez automobilu se tu člověk nehne, resp. hne, ale je to život hodně daleký každodenní realitě. Nákupů v megavelkých centrech. Dojíždění za prací v centru, kde je minimum obývaných historicky cenných trosek. Do celého tohodle puzzle se hodí šecky ty internety, mobilní telefony, taxíky, míjení kolemjdoucích bez jediného mrku typu "Jo, tebe od někud znám.." Pro Toronto se skutečně nehodí název město-snad industriální výfukový kotec či doupě.

Na druhou stranu blyštivá bruslařská zrcátka v centru. Ontarijské jezero rytmicky lechtající jeho malé přístavy a pláže. Všemožné vševzrchy kloktající ve všech šesti snad sedmi smyslech mu dávají nálepku něčeho lákavého...teď chápu proč amíci mají rádi Mekáč. Jak musí být příjemné mezi těmi všemi vzruchy najít něco důvěrně známé a levné..

Jinak i na Kanadu dopadla ekonomická krize. V současnosti dostala většina zaměstnanců místního Forda ( či GM) na měsíc volno..tvz ticho před bouří. Jeden z vtipných dopadů ekohnutí, které v poslední dobou mezi náma propuká. Problém je, že jak říkal Tomáš-český imigrant, kterého sem měla tu čest oznat, průmysl stojí na spotřebě. Ekosnahy jsou oačné snaží vést lidi k redukci spotřeby, resp.k snížení transportu a všech technických záležitostí okolo a faktem zůstává, že zatím žádný z ekonabízených řešení nebyl stoprocetně ekologický a bez vedlejšího negativního sociálního dopadu na společnost. Staneme-li se ekologickými, bude to nejspíš hodně bolestivé a nebude to znamenat leší společnost..naopak vždycky se najde někdo, kdo z toho bude těžit. Viz GMO plodiny a jejich absurdní produkce bez očekávaných výsledků. Místo toho, aby skutečně zvýšili množství plodin a snížili hladomory v Africe, ve skutečnosti napěchovávají pěněženku americkým firmám, které si tohle vymyslely, které sice dodávají "vylepšené plodiny", ale takové, které nejsou schopné reprodukce a k tomu k jejich existenci je třeba dalších surovin (živin), které samosebou dodává ta samá firma. K tomu všemu, neexistuje plodina, která by byla schopná obrany proti všem škudcům z okolního prostředí, tudíž se dá očekávat, že všechny tyhle superplodiny se musí ještě dosuprovávat pesticidy (nejspíš opět dodávanými stejnou firmou). Stejné to je s ethanolem tady v americe získavaného z kukuřice, k jehož samotné produkci se spotřebuje tolik energie a jiného materiálu a orné půdy, že se můžeme jít kouzat s nějakou ekologií. Nakonec je otázkou, jak to vypadá s recyklací..vlastně už teď se těším až si v ČR v klidu pozjistím, jak skutečně vidět v ekologii užitek a ne, jenom výborný politický tahák...

5 commentaires:

Anonyme a dit…

Jupí Juchů tralalá. Hlasí se Giuseppe pepe. Štasntný nofy a famfárofy roh :O) Ehm. ehm. chtěl bych tě Paji poprosit jako fanoušek a pravidelný čtenář tvého blogu-prosím změň si barvu toho pozadí a písma, budu mít radost. Tvůj reportážní styl je fascinující jen si tam prosím dej kreativnější paletu koketo. :O)

...a za odměnu vtip:
Dva kanibalové večeří klauna a jeden se ptá...hej nemyslíš, že chutná nějak...vtipně?

Psaliahah a dit…

:-))))))

Hypatia a dit…

Noooooooo Báječné uplně se rozplývám..........moje oblíbená modrá ve dvou různých odstínech...jeden odstín se přibližuje ke královské modři a ten druhý je zhruba pruská modř. Aplaus ve stoje. Aplaus v sedě.díky díky ti.
A teď budeš nasáknutá jak éterická houba elixírem inspirace, jako Picasso v modrém období :o) volná a prostřená hostina oblohy.

pa .pep

Hypatia a dit…

oprava...jejda ted jsem se podíval znova a ta tmavší je fakat zelená.
i tak je samozřejmě pěkná :O)

Psaliahah a dit…

Nooo..chtěla sem títo evokovat onu přemodrou blankytnou louži , která mne dělí od mé vlasti a mé drahocenné Európy...